ΚΑΛΑΜΩΤΟ: μια πανάρχαια ζούγκλα ενός εκατομμυρίου ετών με γιγάντια ελάφια, ιπποπόταμους, ρινόκερους, ελέφαντες, άλογα, βίσονες να περιπλανώνται μαζί με γιγάντιες ύαινες, μαχαιρόδοντες και άλλα επικίνδυνα ζώα.
Το Καλαμωτό είναι ένα πεδινό χωριό της Επαρχίας Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης, 5 χλμ ανατολικά του Ζαγκλιβερίου του Δήμου Καλινδοίων. Απέχει μόλις 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δημιουργήθηκε το 2001 στο κτήριο της πρώην Κοινότητας του Καλαμωτού και θεσμοθετήθηκε το 2003. Το υλικό που αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας του Μουσείου αυτού είναι τα απολιθωμένα οστά ζώων που ήλθαν στο φως από τις συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές στην περιοχή από το ΑΠΘ.
Η έρευνα σε δύο θέσεις στην περιοχή Καλαμωτού του Δήμου Καλινδοίων ξεκίνησε το 1999 αξιοποιώντας πληροφορίες που έδωσαν ντόπιοι. Η μία θέση με καστανοκόκκινα ιζήματα εντοπίζεται περίπου 2 km ΝΑ από το Καλαμωτό, στο ρέμα Βασμούρας απέναντι από την αρχαιολογική θέση Τούμπες, ενώ η άλλη θέση, με γκρίζα ιζήματα, 1 km από το Καλαμωτό, στην περιοχή «Χιλιόδενδρα». Οι ανασκαφές έφεραν στο φως απολιθωμένα οστά από ιπποπόταμο (Hippopotamus antiquus), ρινόκερο (Dicerorhinus etruscus), άλογο (Equus stenonis), μεγάκερο (Praemegaceros pliotarantoides, γιγαντιαίο ελάφι της ομάδας των ορθογωνόκερων, με τεράστια κέρατα ανοίγματος 2 μέτρων σε ορθή γωνία), ελάφι (Cervus sp.), δαμαλίδα (Dama sp.), γιγαντιαία ύαινα (Pachycrocuta brevirostris), μαχαιρόδοντα (Homotherium sp.), ελέφαντα (Mammuthus meridionalis), βίσoνα [Bison (Eobison) sp.], λύκο (Canis sp.), το τρωκτικό Mimomys savini που έζησαν στην περιοχή κατά το Κατώτερο Πλειστόκαινο, δηλαδή 1.000.000 χρόνια πριν από σήμερα. Το παλαιοπεριβάλλον ήταν μια απέραντη σαβάνα με λίμνες και πολύ νερό (όπως αποδεικνύει η παρουσία των ιπποποτάμων και ρινόκερων) που διακοπτόταν από δάση που ζούσαν τα ζώα αυτά.