Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας: μια προϊστορική Αρκουδοσπηλιά σαράντα χιλιάδων ετών με αρκούδα, λιοντάρι και ύαινα των σπηλαίων, λεοπάρδαλη, αλεπού και άλλα άγρια ζώα.
Στην περιοχή Αριδαίας (Ν. Πέλλας) βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό Σπηλαιοπάρκο της Ελλάδας. Σ’ ένα από τα σπήλαιά του έχει εντοπιστεί μία από τις σημαντικότερες θέσεις, όπου κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο διαβιούσε η Αρκούδα των Σπηλαίων - Ursus ingressus. Στο χώρο των Λουτρών διεξάγεται τα τελευταία είκοσι χρόνια συστηματική παλαιοντολογική έρευνα και ανασκαφή από το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Περισσότερα από 15.000 απολιθωμένα οστά και δόντια ήλθαν στο φως και έδειξαν επιπλέον την παρουσία του λιονταριού (Pantherα leo spelaea) και της ύαινας των σπηλαίων (Crocuta crocuta spelaea), της λεοπάρδαλης (Panthera pardus), της αλεπούς (Vulpes vulpes), του ασβού (Meles meles) του λύκου (Canis lupus) και των φυτοφάγων Capra ibex, Bos primigenius, Cervus elaphus και πολλών άλλων μικροθηλαστικών ζώων (τρωκτικά, νυχτερίδες, λαγόμορφα) του Ανωτέρου Πλειστοκαίνου. Το πλούσιο παλαιοντολογικό υλικό σπηλαίων - ένα από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα- αποτέλεσε αντικείμενο δύο διατριβών ειδίκευσης, διδακτορικής διατριβής, πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων, το έναυσμα για τη διεξαγωγή του 12ου διεθνούς Συμποσίου για την αρκούδα των σπηλαίων κ.α.
Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές του ΑΠΘ στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.